Foto: The Boston Globe

Danas će u 18 časova po srednjeevropskom vremenu Amerika dobiti novog predsednika Džoa Bajdena, novu administraciju Bele kuće, a ulice Vašingtona će čuvati vojska.

Džo Bajden će postati 46. predsednik Amerike, najstariji predsednik kojeg je ova država imala, a on će ući u istoriju i kao predsednik koji je za potpredsednika postavio ženu, a priča mora biti i bajkovita pa će tako u Beloj kući prvi put živeti udomljen pas iz azila.

Kamalu Haris, potrepdsednicu koja dolazi sa Bajdenom u Belu kuću, nazivaju “najmoćnijom ženom Amerike i sveta, zbog uloge koju preuzima danas.

Foto: United States Studies Centre

Stručnjaci i mediji pretpostavljaju da se Donald Tramp i njegova supruga Melanija neće pojaviti na svečanosti u Vašingtonu. Ovo je prvi put u poslednjih 150 godina da predsednik na odlasku ne želi da prisustvuje inauguraciji svog naslednika. Donald Tramp je u poslednjim danima svog mandata pomilovao 143 zatvorenika, među kojima su bivši gradonačelnici, savetnici, državni službenici, ali i reperi.

Na ulicama Vašingtona za vreme inauguracije zna da bude oko 200.000 ljudi iz svih krajeva zemlje, ali je ovoga puta građanima upućen apel da ostanu u svojim kućama i prenos prate uživo kako se ne bi širio koronavirus, ali i zbog nemira koji su zahvatili Vašington 6. januara.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments