Foto: .indiewire.com

Međunarodni filmski festival u Kanu počinje večeras projekcijom filma “Svi znaju” iranskog reditelja Asgara Farhadija, sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama dok će se do 19. maja za Zlatnu palmu takmičiti 21 ostvarenje.

Osim filma “Svi znaju”, u konkurenciji za nagradu su ostvarenja “Tri lica” Jafara Panahija, “Stablo divlje kruške” (Ahlat agaci) Nurija Biljea Kejlana, “Ajka” Sergeja Dvortsevoja, “Blackkklansman” Spajk Lija, “Burning” Li Čang donga, “Dogman” Matea Garonea.

U konkurenciji su i filmovi “U ratu” (En guerre) Stefana Brizea, “Pepeo je potpuno beo” (Jiang Hu Er Nv) Ji Zang Kea, “Knjiga slika” (Le Livre d’image) Žan Lik Godara, “Leto” Kirila Serebrenikova, “Kradljivci” (Manbiki Kazoku), “Čak i ako me probudiš” Hamabučija Rjusekea.

Za nagradu će se takmičiti i filmovi “Svideti se, voleti i brzo trčati” (Plaire, aimer et courrir vite) Kristova Onorea, “Nož u srcu” (Un couteau danls le coeur) Jana Gonzalesa, “Pod srebrnim jezerom” (Under the Silver Lake) Dejvida Roberta Mičela, “Jomedin” A.B. Šavkija i “Zimski rat” Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke – “Ćerke sunca” (Les filles du soleil) Iv Hason, “Čafarnaum” Nadin Labaki i “Srećni Lazaro” (Lazzaro felice) Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Među filmovima koji se takmiče za “Zlatnu palmu” osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju – Jafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je proneverio novac.

Ono što će obeležiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje “vruće” linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments