Dvanaestogodišnji dečak, izbeglica, pokušao je juče da uđe u Hrvatsku, sakrivajući se pet sati ispod autobusa hrvatskog prevoznika koji vozi liniju Beograd- Zagreb.

Prema svedočenjima, putnici su čuli lupanje, a kada je autobus stao, dečak je izašao ispod vozila i teturajući se, sklonio u stranu, prenosi “Slobodna Dalmacija”. Oni napominju da ovo nije prvi slučaj ovakvog ilegalnog ulaska u Hrvatsku.

Migranti samoinicijativno pokušali da uđu u Hrvatsku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija nema nikakve veze sa gomilanjem migranata na granici sa Hrvatskom, navodeći da je oko stotinu migranata, koji su prethodnih dana bili na državnoj granici s Hrvatskom, vraćeno u centre u Srbiji.

Stefanović je na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije, na kojoj je predstavio informaciju o radu MUP-a od jula do septembra ove godine, naglasio da su migranti, nakon višečasovnih pregovara i bez primene sile, autobusima vraćeni u centre u Srbiji, gde su boravili.

On je preneo da je Hrvatska obavestila Evropsku uniju da je Srbija učestvovala u dovođenju migranata na državnu granicu sa Hrvatskom i da sprema dolazak novih 600 migranata, što, kako je podvukao, nije tačno.

Oko 100 migranata je pre nekoliko dana krenulo ka granici sa Hrvatskom jer su dobili određene informacije da će ta zemlja otvoriti granice ako ih bude više, što se nije dogodilo“, objasnio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Komesarijat za izbeglice i migracije i MUP Srbije su pokušali da odgovore migrante od odlaska na granicu sa Hrvatskom.

On je takođe rekao da su Komesarijat i MUP bili u stalnoj komunikaciji sa Hrvatskom i EU, i ponovio da ne stoji tvrdnja da Srbija ima bilo kakvu zlu nameru i da zloupotrebljava prisustvo migranata.

Stefanović je ukazao i na to da prilikom povratka migranata u zemlju iz koje su ušli na teritoriju druge države mora da se primenjuje sistem readmisije, i da nije pravni način da policija potisne migrante sa svoje teritorije.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će Hrvatska uskoro pristati na formiranje mešovitih patrola, što bi, kako je ocenio, olakšalo posao i spustilo sve tenzije na našoj državnoj granici.

Prema njegovim rečima, za 70 odsto je smanjen broj tražilaca azila u Srbiji, pri čemu mali broj migranata zaista zatraži azil u našoj zemlji.

Govoreći o nerešavanju slučajeva paljenja sedam automobila u Nišu u poslednjih nekoliko meseci, Stefanović je najavio još smena u policiji u tom gradu.

On je naveo da je bio zabrinut i da nije bio zadovoljan brzinom rešavanja pomenutih slučajeva i time što nema rezultata, i dodao da je od direktora policije Vladimira Rebića tražio da primeni sve mere, uključujući i razrešenje načelnika Policijske uprave u Nišu, što je i učinjeno.

Na taj način smo želeli da pošaljemo signal građanima i svima u policiji da upravo rezultati drže neke ljude na nekim mestima. Ovo neće biti jedina smena u Nišu, to će biti šira akcija u kojoj će više ljudi biti razrešeno, naglasio je potpredsednik Vlade.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments