Švajcarski i američki naučnici su prilikom ispitivanja štetnosti dečjih igračaka, utvrdili da su gumene igračke sa kojima se deca kupaju pune različitih bakterija.

Istraživači su prebrojavali mikrobe koji su plivali unutar žutih patkica i rekli da je tečnost koja se isprazni kada se stisnu sadržala “potencijalno patogene bakterije” u četiri od pet proveravanih igračaka, navodi AP.

Kako se navodi, pronađene bakterije uključuju Legionellu i Pseudomonas aeruginosa, bakteriju koja se često vezuje za bolničke infekcije. Iznenadili su se velikom količinom tih  bakterija (čak do 75 miliona ćelija po kvadratnom centimetru), i kao i raznim drugim bakterijama i gljivicama u gumenim patkama za kupanje.

Dok određene količine bakterija mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema dece, neke mogu takođe dovesti do infekcije oka, ušiju i creva, rekli su istraživači.

Studiju su sproveli švajcarski Federalni institut za vodene nauke i tehnologiju i Univerzitet Ilinois, a objavljena je u časopisu “Biofilms and Microbiomes”.

Navodi se da je to jedno od prvih ozbiljnijih naučnih istraživanja ove vrste.

Izvor: Tanjug

Video: TIME

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments