Dnevnik “poljske Ane Frank” objavljen nakon 70 godina

       
Foto: 24ur.com

Dnevnik Reni Špigl, devojčice iz Poljske koja je umrla u holokaustu, objavljen je nakon 70 godina.

“Renijin dnevnik: Život mlade devojke u senci holokausta” je naslov knjige, prenosi JPost.

Dnevnik ove deovjke koja je živela u gradu na jugu Poljske koji je bio pod okupacijom, ima preko 700 stranica. Počela je da ga piše kada je imala samo 14 godina i počinje na dan kad je počeo Drugi svetski rat. U dnevniku su i nestanci drugih jevrejskih porodica i formiranje geta za Jevreje.

“Gde god da pogledam, krvoproliće. Strašno. Ubistva. Svemogući Bože, koliko sam te puta ponizno molila, pomozi nam, spasi nas! Gospodine Bože, daj nam da živimo, preklinjem te, želim da živim! Doživela sam toliko malo od života. Ne želim umreti. Bojim se smrti. To je sve tako glupo, tako sitno, nevažno, malo. Danas se brinem o tome jesam li ružna, sutra možda više neću misliti uopšte”, samo je jedan od citata.

“Zapamti ovaj dan, zapamti ga dobro. Pričaćeš generacijama koje dolaze. Danas od 8 sati zatvoreni smo u geto. Sad živim ovde. Svet je odvojen od mene, a ja sam odvojena od sveta”, pisala je Reni u svom dnevniku.

Ubili su je 1942. godine, nakon što su nacisti otkrili da se sakriva na tavanu. Dnevnik je ostavila dečku koji je napisao poslednje rečenice u dnevniku: “Čujem tri pucnja! Tri izgubljena života… Sve što čujem su pucnjevii, pucnjevii!”

Njen dečko, Zigmunt Švarcner, je uspeo da preživi Aušvic i pobegne za Ameriku, gde je dnevnik predao njenoj sestri Elizabeti i majci koje su živele u Njujorku.

Elizabetina kćerka Aleksandra ga je prevela na engleski tek 2012. godine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments