Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj posle šest godina vratila se u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju.

Dvadesetogodišnju aktivistkinju Malalu Jusafzaj su na aerodromu dočekale stroge mere obezbeđenja. Lokalna televizija ju je snimila sa roditeljima u restoranu na aerodromu pre nego što je otišla u pratnji konvoja od 15 vozila, sa teško naoružanim policajcima.

Ona se danas sastala sa pakistanskim premijerom. U emotivnom govoru u kabinetu premijera rekla je da je njen san da se vrati “bez straha”.

“Uvek je bio moj san da idem u Pakistan i tamo, u miru i bez straha prošetam ulicom, da se mogu sresti sa ljudima, mogu razgovarati sa ljudima”, rekla je Jusafzaj.

Njen povratak u Pakistan bio je tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gde su je talibani napali.

Malala je imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povređeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi, a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji.

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dečja prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodele je rekla da je “obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba”.

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama, i zadivila svet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja devojčica putem fondacije Malala, kao i uz pomoć knjige koju je napisala, susreta s izbeglicama i drugih vidova aktivizma.

U Pakistanu, međutim, neki je osuđuju kao glasnogovornika zapada, a neki navode da je napad na nju bio isceniran.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments