Drastično pale akcije trgovinskog lanca Sears

       

Akcije nekadašnjeg najvećeg američkog trgovinskog lanca, Sears, stropoštale su se na berzi za 16 procenata.

Ogroman pad je nastao usled medijskih informacija da je bankrot kompanije neminovan i da će u ponedeljak, 15. oktobra, podneti zahtev za likvidacijom.

“Vukovi na Volstritu očigledno smatraju da je kraj Seras Holdigsa blizu”, piše portal USA tudej.

Posrnuli maloprodajni lanac, koji se suočava sa rastućim gubicima i dospećem duga od 134 miliona dolara u ponedeljak, zabeležio je pad akcija od 16 odsto na 41 cent, na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze u četvrtak, navodi se u tekstu.

Dan ranije cena akcija Seras-a je pala za skoro 17 odsto na vest da kompanija nije uspela da postigne dogovor sa glavnim izvršnim direktorom i najvećim akcionarom Edijem Lampertom o restrukturiranju dugova i dodatnoj prodaji imovine. Lampert je vlasnik 49 odsto Sears-a.

Prema pisanju Volstrit DŽornala, glavni kreditori Sears-a, među kojima su Benk ov Amerika, Vels Fargo i Sitigrup, preferiraju plan da kompanija podnese zahtev za likvidacijom u skladu sa poglavljem sedam zakona o stečaju, nego da restrukturira poslovanje.

Poglavlje 11 iz tog zakona omogućilo bi Sears-u da smanji dug i zatvori više prodavnica kako bi preživeo kao manja, profitabilna kompanija, dodaje list.

Kompanija koja postoji 130 godina već decenijama gomila gubitke, a početkom leta je najavila zatvaranje čak 78 neprofitabilnih trgovina. Od početka ove godine, stavili su katanac na 166 prodavnica.

Sears je bio najveći trgovački lanac u Americi do 1989. godine, kada ga je prestigao Volmart (Walmart) koji i danas drži tu poziciju.

Ukupni dugovi Sears-a veći su od pet milijardi dolara.

Kompanija je u avgustu ove godine imala prodavnice na 860 lokacija, dok je pre četiri godine ta cifra bila duplo veća – 1.700.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments