Dvojica alpinista, Makedonac Georgi Petkov (63) i Japanac Nobukazu Kuriki (35) preminuli su pri pokušaju osvajanja Mont Everesta, saopštile su danas nepalske vlasti.

Članovi njihovih ekspedicionih timova navode da je japanski planinar preminuo danas, a makedonski juče, rekao je nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta, koji je stacioniran u baznom kampu Mont Everesta tokom sezone uspona na najviši planinski vrh u svetu, prenosi AP.

Šresta navodi da je Kurikijevo telo nađeno u zoni Kampa 2, dok je telo Makedonica nađeno na većoj visini.

MIA je javila da je makedonski planinar Georgi Petkov umro u nedelju od srčanog udara na Himalajima pri pokušaju osvajanja Mont Everesta.

Makedonska agencija prenosi da je vest o smrti 63-godišnjeg doktora iz Đevđelije objavljena na sajtu “Himalajan” i veb stranici đevđelijskog Planinarskog društva “Kožuv”.

MIA navodi i da je Petkov bio u ekspediciji koju je predvodio britanski planinar i lider komercijalne ekspedicije Tim Mosejdej.

Da je uspeo, Petkov bi postao šesti Makedonac koji se popeo na “vrh sveta”.

Japanski planinar, identifikovan kao Mobukazu Kuriku, bio je poznati alpinista koji se popeo na vrhove mnogih planina i više puta pokušao da se popne na Mont Everest.

Najviši svetski vrh bezuspešno je pokušao da osvoji 2012, kada je zbog promrzlina izgubio veći broj prstiju.

Oko 340 stranih planinara i njihovi vodiči pokušavaju da se popnu na Mont Everest ovog meseca, a mnogi su prošle nedelje u tome i uspeli, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama.

Timovi moraju da svoje pokušaje okončaju krajem ovog meseca jer se vreme pogoršava, napominje AP.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments