Foto: AP /Frank Augstein,

Ekvador će nastaviti da štiti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se nalazi u ambasadi te zemlje u Londonu od 2012. godine, posle odluke suda u Velikoj Britaniji da nalog za njegovo  hapšenje ostaje  na snazi,  izjavio je ekvadorski predsednik Lenin Moreno.

Odluka britanskog suda neće uticati na stav Ekvadora, rekao je Moreno.

Predsednik Ekvadora izjavio je da je još prvog dana dolaska na vlast, u maju prošle godine, doneo odluku o zaštiti Asanža,  ocenjujući da je njegov život u opasnosti.

Britanski sud odbio je u utorak da povuče nalog za hapšenje osnivača Vikiliksa, čime je njegov status ostao nepromenjen posle više od pet godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da nalog za hapšenje ostaje na snazi, odbacujući molbu Asanžovih advokata da se nalog povuče pošto ga u Švedskoj više ne traže za ispitivanje.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora od juna 2012. godine, gde se sakrio kako bi  izbegao izručenje Švedskoj.

Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom uznemiravanju i silovanju koje su protiv Asanža uputile dve žene 2010. godine. Osnivač Vikiliksa odbijao je da ode u Švedsku jer je verovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Švedsko tužilaštvo  odustalo je od tog slučaja prošle godine,  ali je protiv Asanža ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bekstva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

 

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments