Foto: Apertor

Evropsko veće za reanimaciju i oživljavanje u vreme pandemije koronavirusa za laike preporučuje stavljanje maske i proveru disanja pregledom grudnog koša, bez približavanja.

Nove smernice su izdate pre svega zbog brige o zdravlju sebe i drugih, pa tako preporučuju da se tehnika davanja veštačkog disanja “usta na usta” izbaci, te samo masirati srce kako bi se pluća ispunila vazduhom.
Takođe, osoba koja pruža postupak oživljavanja treba da nosi masku na licu i treba da proveri da li osoba reaguje na nadražaj na način da je glasno dozovemo.

Disanje se više ne proverava na način da je slušamo tako što uvo prislonimo ustima, već ćemo samo gledati grudni koš i zaključiti pogledom da li se pomera gore-dole i pozvati hitnu pomoć.

Pre nego što započnemo ručnu masažu grudnog koša, važno je da osobi kojoj je loše na usta stavimo komad tkanine ili masku kako bismo sprečili potencijalnu infekciju koronavirusom u trenutku otvaranja disajnpg puta osobe koja je doživela srčani zastoj.

Nakon pružanja postupka oživljavanja, osoba koja je pružala oživljavanje treba u što kraćem roku da opere ruke, dezinfikuje ih, a u međuvremenu izbegava da rukama dodiruje nos, oči i usta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments