EU opet kaznila Gugl

       

Antimonopolski regulatori EU izrekli su danas kaznu Guglu u visini od 1,49 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije u onlajn oglašavanju.

A u poslednje dve godine, ovo je treća kazna za američku kompaniju, navodi agencija Rojters.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da je Gugl zloupotrebio dominantnu poziciju kako bi veb sajtove primorao da koriste njegovu platformu za plasiranje oglasa – AdSense.

Evropska komisija je utvrdila da su Gugl i njena matična kompanija, Alfabet, prekršili antimonopolske propise EU nametanjem restriktivne klauzule u ugovore sa veb stranicama koje koriste AdSense.

“Oglašivači i vlasnici veb stranica imali su manje izbora i verovatno su se suočili sa višim cenama koje bi se prenele na potrošače”, izjavila je Vestager.

Regulatorni organi EU su prošle godine kaznili Gugl sa rekordnih 4,34 milijarde evra jer je svoj operativni sistem android koristio za blokiranje rivala.

To je usledilo nakon kazne od 2,42 milijarde evra iz 2017. godine izrečene toj kompaniji zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Izvor: Tanjug

Komentari: