Foto: nsuzivo

Nemačka, Holandija i Belgija zabeležile su najviši nacionalni temperaturni maksimum, a Pariz je imao najtopliji dan ikada za vreme drugog toplotnog talasa koji je pogodio zapadnu Evropu.

Ekstremne temperature usledile su samo mesec dana nakon što su zemlje zabeležile najtopliji jun ikada, prenosi Gardijan.

Naučnici kažu da klimatska kriza čini da letnje vrućine budu pet puta verovatnije i znatno intenzivnije.

Holandski rekord od 39,3 stepeni zabeležen u sredu u Ajndhovenu, trajao je manje od 24 sata, kada se živa na meteorološkoj stanici na južnoj vazdušnoj bazi Gilze-Rijen u četvrtak popodne popela na 40,4 stepeni.

U Belgiji je u četvrtak temperatura porasla na 40,6, postavivši novi nacionalni rekord.

“Ovo je najviša zabležena temperatura za Belgiju u istoriji, od početka merenja 1833. godine”, izjavio je Alek Devalkue iz meteorološke stanice.

Nacionalna služba za vremensku prognozu DVD u Nemačkoj saopštila je da je u četvrtak izmerila 41,5 C u severozapadnom gradu Lingenu, prvi put kada je temperatura zabeležena iznad 41C u zemlji. Rekord je došao samo dan nakon što je na nacionalnom nivou 40,5 stepeni zabeleženo u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Meteo-Frans je saopštila da je živa na stanici u francuskoj prestonici nadmašila prethodan rekord od 40,4 stepeni, postavljen u julu 1947. godine, ubrzo nakon 13 sati i nastavila da se penje, dosegnuvši 42,6 stepeni posle 16 sati.

Novi rekord postavljen je i u Velikoj Britaniji, a temperatura se popela iznad 39 stepeni.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments