Evropska komisija će u sredu predstaviti predlog budžeta od 2021. do 2027. godine, ali će teško moći da zadovolji sve zemlje članice, piše danas Frankfurter algemajne cajtung i konstatuje da će najveći davaoci tražiti smanjenje izdataka ili barem veći povraćaj novca iz zajedničkog budžeta EU.

Ekonomski slabije zemlje na istoku i jugu Evrope, članice EU, žele više novca za subvencioniranje poljoprivrednika i pojedinih regiona, navodi nemački list.

Kako se ukazuje, izlazak Britanije iz EU ostavlja “rupu” u budžetu EU, jer odlazi jedan od glavnih platiša u zajednički budžet Unije.

Takođe, migracije stavljaju EU pred nove izazove, ocenjuje FAZ i konstatuje da ostaje otvoreno pitanje kako će tačno Evropska komisija pomiriti različite interese u pravljenju budžeta.

Očekuje se povećanje izdataka za zajednički budžet EU usled Bregzita i ekonomskih kretanja sa današnjih jedan odsto BDP na 1,18 odsto, mada je Komisija preporučivala da taj izdatak ne bude veći od 1,13 odsto.

Predviđa se smanjenje agrarnih plaćanja i strukturnih sredstava za šest odsto uz istovremeno povećanje izdvajanja za istraživanje od 40 do 50 odsto, a očekuje se i duplo veći budžet za Erazmus plus, program za studente, piše FAZ.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments