(FOTO) VANDREDNO STANJE U REGIONU! Pored izlivanja reka pao i sneg

       
Foto: twitter.com/igormotl

Hrvatsku i BiH su nakon dva dana olujnog vetra i kiše danas zadesili ogromni problemi sa poplavama. Najveća drama odvija se u centralnim delovima Hrvatske i na severu Bosne i Hercegovine, kao i u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Dvor u Hrvatskoj Nikola Arbutina izjavio je da je vodostaj reke Une od jutros porastao za 17 centimetara i iznosi 508 centimetara na mernom mestu Struga. On je rekao Srni da je reka Una presekla putnu komunikaciju prema Hrvatskoj Kostajnici između Dvora i Zamlače, Struge i Unačana i u Kuljanima.

Dok se stanovnici većeg dela Republike Srpske bore sa poplavama, sneg je jutros zabeleo na području opštine Istočni Drvar i u Šipovu. Sneg je napadao nekoliko centimetara.

Vanredna situacija proglašena je danas u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahteva vanredne mere odbrane od poplava. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mere iz ovog stepena odbrane.

 

Na području opštine Prnjavor usled obilnih i neprestanih padavina iz korita su se izlile reke Lišnja i Ukrina, otežan je saobraćaj na pravcu Prnjavor-Banja Luka, a voda je ušla i u nekoliko domaćinstava.

Oglasile se sirene za uzbunu

U šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima proglašeno je vanredno stanje.

Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a nešto posle 22 časa u tom mestu su se oglasile i sirene za uzbunu.

“Vodostaj Vrbasa je 570 cmentimetara i za 50 centimetaram se spustio, dok se nivo Vrbanje spustio za metar i 20. Iz HE Bočac dotok je oko 400 kubika, kontrolisano se ispušta 200 kubika i tako će biti i u narednih pet sati”, tvrdi Ćućun.

U Banjaluci danas neće raditi ni škole ni vrtići.

 

Izvor: Srbija Danas/ Agencije

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments