Francuska vlada se priprema da suspenduje povećanje taksi na naftne derivate, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Taj izvor je dodao da bi kasnije u toku dana francuski premijer Eduar Filip trebalo da objavi “moratorijum na povećanje poreza na gorivo” u pokušaju da smiri nezadovoljstvo građana okupljenih u pokretu “žutih prsluka”.

Povećanje poreza na gorivo trebalo je da stupi na snagu 1. januara.

Takozvani protesti “žutih prsluka”, započeti 17. novembra, fokusirani su na osudu finansijskog pritiska koji bi na domaćinstva proizvelo podizanje poreza na dizel gorivo, za šta se zalagao francuski predsednik Emanuel Makron navodeći da je to neophodno za borbu protiv klimatskih promena i za zaštitu životne sredine.

Britanska agencija dodaje da su, međutim, od tada protesti prerasli u veću, opštu pobunu protiv Makrona, uz lavinu kritika na račun njegove politike koja, kako tvrde, favorizuje najbogatije pripadnike francuskog društva.

Prošle subote su protesti u Parizu rezultirali nasiljem, pri čemu su oštećeni i Trujumfalna kapija i najveća avenija francuske prestonice Šanzelize (Jelisejska polja).

Demonstracije su nazvane “žuti prsluci” po fluorescentnim prslucima koji su obavezni u svim vozilima u Francuskoj, a procenjuje se da protesti koštaju ekonomiju zemlje više miliona evra.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments