Francuski premijer zabranjuje proteste u centru Pariza

       
Foto: Malay Mail

Francuski premijer Eduar Filip objavio je zabranu protesta “žutih prsluka” na aveniji Šanzelize i u još dva grada pošto su za vikend luksuzne prodavnice bile opljačkane i zapaljene, a došlo je i do smene šefa pariske policije.

Filip je izjavio je da će se zabrana primenjivati na neodređeno vreme u delovima grada koji su bili “najviše pogođeni” uništavanjem i pljačkama u Parizu, Bordou i Tuluzu od kako su u novembru počeli protesti “žutih prsluka”, prenosi AP.

Francuski premijer je rekao i da će ove nedelje na mesto šefa pariske policije umesto Mišela Delpeša biti postavljen Didije Lalemen.

Najavio je i promenu bezbednosne strategije prema kojoj bi policija imala veću inicijativu na terenu da preduzme mere protiv demonstranata koji prave nerede i kako bi mogla da ih rastera.

Policija će, precizirao je Filip, koristiti nova sredstva, uključujući dronove i video nadzor da bi se sprečilo nasilje i kako bi se izgrednici našli pred sudom.

Filip je, s druge strane, obećao da se “ništa neće promeniti” kada su u pitanju mirni, odobreni protesti.

On je ove nove bezbednosne mere objavio u ponedeljak posle sastanka s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i visokim bezbednosnim zvaničnicima, a njihov je cilj da se izbegne ponavljanje subotnjeg nasilja, u kojem su demonstranti izazvali požare opasne po život, opljačkali luksuzne prodavnice i napali policiju oko Jelisejskih polja.

Podseća se da su učesnici protesta spalili poznati restoran i nekoliko novinskih kioska, radnju sa luksuznom robom i vozila.

Komentari: