Foto: AFP

Francuz se otisnuo na put preko atlantika u narandžastoj kapsuli u obliku bureta, koristeći samo okeanske struje. 

Sedamdesetjednogodišnji Žan Žak Seva je krenuo sa Kanarskih ostrva i planira da stigne na Karibe za tri meseca.  Njegova ojačana kapsula sadrži krevet, kuhinju i skladište.  Usput će ostavljati markere, kako bi okeanografi proučavali atlantske struje.

Izveštaji njegovom putovanju objavljuju se na Fejsbuk strani, a Seva je u poslednjoj poruci napisao da se bure “dobro drži”.

U telefonskom intervjuu za agenciju AFP, Seva je rekao “Vreme je odlično. Krećem se brzinom od dva do tri kilometara na sat. Prognoze za vetar su dobre sve do nedelje.”

Seva je bivši vojnik, a radio je i kao šumar i pilot.  On veruje da će samo uz pomoć okeanskih struja u buretu moći da pređe 4.500 kilometara dug put do Kariba. Bure je dugačko tri, a široko dva metra, sa prostorom od šest kvadratnih metara. Na podu postoji otvor kroz koji Seva može da posmatra ribe.

Kapsula je napravljena tako da bude otporna na talase i potencijalne napade kitova ubica. Solarni panel snadbeva bure neophodnom strujom za komunikaciju i lociranje.

Budžet od 60.000 evra je mahom sakupio uz pomoć dobrovoljnih priloga.

“Možda stignem do Barbadosa, mada bih radije voleo da to bude neko od francuskih ostrva poput Martinika ili Gvadalupe”, našalio se.

“To bi bilo lakše za papirologiju i vraćanje bureta nazad.”

Izvor: BBC News na srpskom

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments