Fabrika automobila General Motors u Južnoj Koreji planira da ukine 5.000 radnih mesta, odnosno da smanji broj radne snage za 30 odsto u toj državi. 

Američki prizvođač planira da istovremeno proizvodnju zadrži na stabilnom nivou, ako južnokorejske vlasti pristanu na predlog o restrukturiranju poslovanja u vrednosti od 2,8 milijardi dolara.

General Motors  je objavio prošlog meseca da će zatvoriti fabriku u gradu Gunsan, jugozapadno od Seula, i da razmatra sudbinu preostala tri pogona u toj zemlji.

Automobilski gigant iz Detroita, u čijem je vlasništvu 77 odsto udela u kompaniji GM Koreja, u pregovorima je sa južnokorejskim vlastima o predlogu restrukturiranja, jer 17 odsto udela u toj kompaniji pripada državnoj banci Koreja divelopment benk (KDB).

Preostalih 6 odsto je “u rukama” kineske kompanije SAIC Motor korp.

U planu dostavljenom vladi, kompanija GM Koreja predlaže smanjenje broja zaposlenih sa 16 na 11 hiljada radnika, a budući da u pogonu u Gunsanu radi samo dve hiljade ljudi, očigledno je da će otpuštanjima biti pogođeni i radnici u drugim fabrikama.

Takav predlog bi, kako ocenjuje Rojters, mogao da “satera u ćošak” južnokorejsku vladu, jer predsednik želi da sačuva više hiljada radnih mesta, ali bi se, s druge strane, mogao suočiti sa besom javnosti, ako novac poreskih obveznika iskoristi za pomoć GM-u.

izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments