Ugledni američki dnevnik Wall Street Journal u ponedeljak je objavio priču o mogućem velikom curenju privatnih podataka korisnika društvene mreže Google+. Google je saopštio da je potencijalno ugroženo oko 500.000 korisnika.

I pored toga što ova mreža nikada u potpunosti nije zaživela, Google ju je iz samo njima poznatih razloga poslednjih sedam godina održavao u životu.

Međutim, ovog proleća, tačnije u martu, otkriven je problem sa bezbednošću privatnih podataka korisnika te društvene mreže. Kako navodi BBC, kompanija je to znala, ali je odlučila da ne otkriva informacije o ovom slučaju.

Curenja podataka korisnika, kao što je poznato na primeru Facebooka, nisu neuobičajena, ali kompanijama donose veoma loš publicitet, zbog čega je Google odlučio da zataška ceo slučaj.

Ovaj bezbednosni propust Google+ mreže je, najverovatnije, postojao još od 2015. pa sve do marta ove godine, kada je konačno zakrpljen. Iz Googlea tvrde da nemaju informacije o tome da je iko bio svestan tog propusta, kao ni da li ga je neko iskoristio za prikupljanje podataka.

Među podacima koji su mogli da završe ili su, možda, završili u posedu neke treće strane nalaze se imena korisnika, njihove e-mail adrese, podaci o zanimanju, polu i starosti. To su, inače, podaci koje su sami korisnici uneli kako bi popunili svoje profile, prenosi Bug.

Google+ je pokrenut 2011. godine kao društvena mreža koja bi trebalo da postane glavna konkurencija Facebooku, ali se za relativno kratko vreme moglo videti da je taj pokušaj osuđen na neuspeh.

Posle višegodišnjih spekulacija o njegovom gašenju, a nedugo nakon objavljivanja informacija o ovom skandalu, Google je saopštio da gasi svoju društvenu mrežu, odnosno da će je zatvoriti za privatne, dok će Google+ ostati u funkciji samo za poslovne korisnike.

 

Izvor: B92

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments