Gradić u Španiji gde su automobili zabranjeni

       

Stanovnici Pontevedre u Španiji nemaju potrebu da viču na ulicama. Žive bez saobraćajne buke i sirena auta, buke motora i škripanja starih automobila na ulicama. U ovom gradiću automobili su zabranjeni.

Ono što čujete na ulicama jeste cvrkutanje ptica, lagano mešanje čaja i šolja sa kafom u kafićima i zvuk ljudskih glasova. Učitelji prolaze kroz gradić sa đacima bez brige da će nekoga od njih udariti auto, prenosi The Guardian.

“Slušajte”, kaže gradonačelnik, otvarajući prozore svog ureda. Sa ulice dopiru isprepletene konverzacije ljudi i dodaje, “Pre nego što sam postao gradonačelnik, 14.000 auta je prolazilo kroz ovaj gradić svaki dan. Bilo je više auta nego ljudi.”

Miguel Anxo Fernandez Lores je gradonačelnik Galicijskog grada od 1999. godine.

Njegova filozofija je jednostavna: činjenica da posedujete auto vam ne daje za pravo da zauzimate javni prostor.

“Dešava se da penzioneri ili mala deca ne mogu koristiti ulicu od parkiranih auta. Kako je moguće da privatni posed – zauzima javni posed?”, kaže Lores.

Benefiti su brojni. Na istim ulicama gde je od 1996. do 2006. umrlo 30 ljudi, samo je troje umrlo u narednih deset godina, a niko od 2009.

Nivo CO2 je pala za 70 odsto, a auta su zamenjena biciklima ili pešacima. I dok drugi gradovi polako propadaju, Pontevedra je dobila 12.000 novih stanovnika.

“Grad je savršene veličine za pešačenje. Možete preći čitav grad u roku od 25 minuta. Dosta je stvari koje možete kritikovati, ali ne postoji ništa što bi vas nateralo da kritikujete ovaj model”, kaže lokalni arhitekta Rogelio Carballo Soler.

“Živeo sam u Madridu i mnogim drugim mestima, ali za mene je ovo raj. Čak i ako pada kiša, pešačim svuda. I isti oni obućari koji su se žalili na ovaj sistem su ti koji su održali svoje biznise uprkos krizi. Takođe je super mesto za porodični život i odgajanje dece”, kazao je Raquel Garcia.

 

Izvor: Klix.ba

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments