Gradonačelnik Vukovara bacio na pod statut na ćirilici, nazvao ga uvredom

       
Foto: EPA (Stringer)

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici.

Predlog statuta mu je dao odbornik SDSS-a Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov na latinici na kome piše “Da se bolje razumemo”, što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

“Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru”, rekao je Penava i poručio Kolaru da ga je duboko uvredio.

Kako je rekao, Kolar je tim činom “pogazio sav napor i trud” u procesu mirne reintegracije.

“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosrpske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima!”, rekao je Penava.

Kolar je na to, kako se navodi, optužio Penavu da ne može da prihvati trećinu stanovništva u Vukovaru, a zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković ocenio da je sednica gradskog veća organizovana kao “suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj”.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments