Foto: twitter.com/ajplus/status

Najmanje 50 osoba je izgubilo život, a više od 150 je povređeno u požaru koji je zahvatio odmaralište Mati, 29 kilometara istočno od Atine, saopštili su danas zvaničnici.

Portparol grčke vlade izjavio je u televizijskom obraćanju da je najmanje 50 osoba poginulo, a da je povređeno preko 150, prenosi Rojters.

Među mrtvima ima žene i dece. Grčka Skaj TV objavila je jutros da je pronađeno još 20 leševa na Zlatnoj obali kod Atine. Informaciju je potvrdio i Crveni krst koji je i zvanično saopštio da se broj smrtnih slučajeva povećan na 50.

Grčki mediji javljaju da je deset osoba, najverovatnije turista iz Danske, nestalo nakon što su bežeći od požara uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Grčka Obalska straža započela je akciju njihovog pronalaženja i spasavanja.

Među poginulima u požaru koji bukti u okolini Atine nema srpskih državljana, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Grčkoj.

Kako je rečeno, srpska ambasada je u stalnom su kontaktu sa grčkom policijom i, prema prvim informacijama sa terena, među poginulima i povređenima nema turista iz Srbije.

Mati se nalazi u regionu Rafina i veoma je popularan među lokalnim turistima, pre svega među penzionerima i decom koja tu dolaze da kampuju.

Požari besne i zapadno od Atine, zbog čega su i tamo mnogi stanovnici napustili svoje kuće. Zbog požara grčki premijer Aleksis Cipras je prekinuo posetu Bosni i Hercegovini. Grčka je zatražila pomoć od EU, dok su Španija i Kipar sami ponudili pomoć. U požaru je izgorelo i oko 100 kuća i 200 vozila.

Taj požar preti da ugroži saobraćaj jer se nalazi blizu autoputa, zbog čega je zatvoren put Atina-Korint, jedan od dva puta ka Peloponezu, a prekinut je i železnički saobraćaj.

 

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments