Požar je izbio u istočnom delu Atike u mestu Nea Makri i zahvatio je nisko rastinje. Istovremeno, grčke vlasti upozoravaju na povećan rizik od izbijanja požara na Atici, južnom delu Evije i pojedinim severnim egejskim ostrvima, objavio je “Katimerini”.

Sekreterijat Ministarstva unutrašnjih poslova za civilnu zaštitu je naložio svim službama da budu u pripravnosti.

Iz mera predostrožnosti, vozilima je zabranjeno da prolaze kroz određene parkove, šume, kao i oblasti u kojima postoji opasnost od izbijanja požara.

U pitanju su opštine Maraton, Palini, Rafina-Pikermi and Spata-Artemida. Ta zabrana je na snazi do četvrtka u sedam sati po lokalnom vemenu.

Grčke premijer Aleksis Cipras je juče poručio da će biti srušeno na hiljade ilegalnih objekata nakon što je ocenjeno da su ilegalno sagrađeni objekti uzrok što su mnogi ljudi bili blokirani ili zarobljeni tokom velikog šumskog požara 23. jula.

Cipras, čija vlada je optužena da je u dramatičnoj situaciji delovala sporo, izjavio je da će rušenje 3.200 zgrada početi odmah u regionu Atike, koji uključcuje i područje Atine.

“Isto će se desiti i sa ostatkom Grčke”, rekao je Cipras, preneo je Rojters.

Grčki premijer je to izjavio na sastanku sa ministrima i regionalnim zvaničnicima u Lavionu, gradu na oko 50 kilometara udaljenom od oblasti koja je izgorela u požarima, naveo je AP.

Cipras je obećao i da će stručnjaci ispitati sve aspekte nedavnih požara. Atika je preživela neizrecivu ljudsku tragediju, Grčka je preživela nacionalnu tragediju, izjavio je on.

Žalili smo naše gubitke tokom protekle dve nedelje svim našim rečima i aktima, rekao je Cipras i dodao da niko nije mogao, a da ne bude preplavljen tugom zbog gubitka tako velikog broja ljudi.

Premijer je obećao detaljnu i sveobuhvatnu istragu zbog gubitaka života, prenela je Ana. U požarima 23. jula poginula je najmanje 91 osoba.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments