Grčka: Nepropisno parkiranim turistima skidaju tablice

       

Grčka saobraćajna policija počela je da primenjuje strože kazne zbog kršenja propisa u saobraćaju. Grci više nemaju milosti kada je u pitanju korišćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojaseva, vožnja u zaustavnoj traci, bacanje opušaka, nepropisno parkiranje…, piše Kurir.

Onima koji ne budu poštovali propise, pored novčane kazne, preti i skidanje tablica i oduzimanje dozvole na period od 60 dana. Prethodnog vikenda, pojedini srpski turisti koju letuju u Polihronu na Kasandri osetili su to na svojoj koži. Portalu Grčka info javljeno je da je grčka saobraćajna policija u tom letovalištu skinula tablice sa više od 50 nepropisno parkiranih automobila.

PREKŠAJI ZBOG KOJIH SE SKIDAJU TABLICE I ODUZIMAJU DOZVOLE

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje

Nevezivanje pojasa

Vožnja motocikla bez kacige

Bacanje opušaka kroz prozor automobila

Parkiranje na mesto za invalide

Vožnja zaustavnom trakom na auto-putu

Kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

“Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati odmah. Zato upozoravamo sve turiste koji su trenutno u Polihronu, Pefkohoriju, Kalitei, Haniotiju, a i sve ostale koji će letovati u ovom delu Halkidikija – nemojte parkirati automobile na mestima gde to nije dozvoljeno, jer je već najavljeno da će ovakve akcije ovog leta biti češće”,  upozorava ovaj portal.

Inače, kazna se plaća u pošti ili banci, a tablice se vraćaju tek kada turista donese dokaz da napušta teritoriju Grčke.Kurir je razgovarao sa jednim srpskim turistom koji je potvrdio da je u subotu zbog nepropisnog parkiranja ostao bez tablica kao i bez 80 evra.

Prema tim izmenama više se kazna ne umanjuje ukoliko se plati u roku od deset dana, dok su i novčane kazne uvećane.U konzulatu Srbije u Solunu potvrdili su za Kurir da su im ovakvi slučajevi poznati kao i primeri oduzimanja dokumenta zbog izmene grčkog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za Srspki telegraf kaže da vozači ne treba da se igraju sa kaznama u inostranstvu i da je sve što grčka policija radi odobreno zakonom.

On napominje da je u Grčkoj i kazna za nevezivanje pojasa 350 evra.

Izvor: Kurir/Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments