Danas je grčki list “Katimerini” objavio naslov “Predlog sporazuma u sedam tačaka” o tome kakvo rešenje Grčka predlaže za rešenje spora sa Makedonijom oko njenog naziva.

Premijer Grčke Alekis Cipras je proteklih dana sagledao  predlog sporazuma o rešavanju spora s Makedonijom koji sadrži “sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dve zemlje”, a za Makedoniju “put ka međunarodnim organizacijama”, piše list, pozivajući se na svoje izvore.

Grčki predlog može biti samo u celini prihvaćen ili odbačen, odnosno, neće se pregovarati o bilo kojem od pojedinačnih pitanja, a sa druge strane makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je izjavio da ima pomaka u približavanju stavova u tri od sedam tačaka tog predloga.

Ciprasov predlog u sedam tačaka se odnosi prvo na naziv, drugo je “obim korišćenja naziva”, treće je jezik, četvrto “identitet”, peto “komercijalna upotreba” naziva, šesto i sedmo su “skraćenice i akronimi”.

Makedonija je već poručila da se o identitetu i jeziku ne može pregovarati.

Po svemu sudeći,  dve strane se slažu samo oko roka za pripremu rešenja, odnosno da se “razrada pojedinačnih tačaka” završi najkasnije do sredine aprila.

 

izvor: beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments