Grčka je izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrednog milijarde evra.

Nakon što je prošle godine legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je danas izdala dve licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja, prenosi Rojters.

“Postoji ogromno interesovanje, pretežno iz Kanade i Izraela… Neki od potencijalnih investitora su ogromni”, rekao je na konferenciji za novinare Stergios Piciorlas, zamenik ministra ekonomije.

Legalizovanje kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra, rekao je Piciorlas u odgovoru na pitanje novinara.

Prema rečima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za oko 12 do 18 meseci.

Samtra se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u lečenju niza ozbiljnih bolesti, ali vlasti nemaju precizne brojčane podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Britanija, Nemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis, a u junu je Kanada postala druga zemlja u svetu, posle Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana.

Izvor: Tanjug/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments