Grčki ministar ekonomije Dimitris Papadimitriu podneo je ostavku posle otpuštanja njegove supruge iz Vlade, koja je radila kao državna sekretarka za rad.

“Premijer Aleksis Cipras prihvatio je ostavku ministra ekonomije Dimitrisa Papadimitriua”, navodi se u kratkom saopštenju Vlade koje je izdato danas.

Njegova supruga Ranja Andonopulos tražila i dobila mesečnu nadoknadu za stanovanje od ukupno 23.000 evra predviđenu za poslanike i ministre, što inače nije nelegalno.

Međutim, taj postupak ne bio problematičan da bračni par koji je bio zaposlen u Vladi nije imućan. Andonopulos je 2015. prijavila da ima akcije firmi u vrednosti od 340.000 dolara i prihod od 70.000 dolara godišnje, a njen suprug, bivši ministar,  prijavio je da ima 2,7 miliona dolara u akcijama i prihod od više od 450.000 dolara.

Bračni par zvanično živi u SAD, gde oboje rade u Ekonomskom institutu “Levi” Koledža Bard, u američkoj državi Njujork. Predsednik tog instituta je Papadimitriu koji je zaposlen u grčkoj Vladi od novembra 2016. godine, dok je  njegova supruga u Vladi Grčke angažovana od januara 2015. godine.

Aferu naknade za stanovanje  prošle nedelje otkrio je dnevnik blizak desničarskoj opoziciji “Elefteros Tipos”, što je dovelo u nepriliku vladu Grčke čije je stanovništvo teško pogođeno merama štednje zbog finansijske krize u državi i nametnutih reformi.

“Nikad nisam imala nameru da vređam grčki narod”, napisala je u saopštenju Andonopulos  i rekla da “razume” da je finansijska situacija Grčke “povećala gnev javnosti”. Predviđeno je da ona vrati novac koji je uzela kao naknadu za plaćanje stana.

 

izvor: beta.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments