Građani Gruzije glasali su juče na predsedničkim izborima, na kojima poslednji put direktno biraju predsednika države.

Ankete uoči glasanja su pokazale da najverovatnije niko od 25 kandidata neće dobiti apsolutnu većinu u prvom krugu. Ukoliko niko ne dobije podršku od 50 odsto, drugi krug, u koji idu dva kandidata s najboljim rezultatom, biće održan do 1. decembra.

Aktuelni predsednik Gruzije Ðorđi Margvelašvili se nije kandidovao na ovim izborima, a tri vodeća kandidata u trci za predsednika su bila ministri spoljnih poslova.

To su Salome Zurabišvili, Grigol Vašadze i Davie Bakradze.

Vladajuću Partiju snova predstavlja Zurabišvili (66), koja je radila kao ambasadorka Gruzije u Francuskoj i bila ministarka spoljnih poslova od 2004. do 2005. godine, navodi Rojters. U slučaju njene pobede, ona će biti prva predsednica jedne bivše sovjetske države van Baltika.

Njenog protivkandidata, Vašadzea (60), podržala je koalicija 11 opozicionih partija na čelu sa Ujedinjenim nacionalnim pokretom.

Vašadze je bio ministar spoljnih poslova od 2008. do 2012. godine.

Ovo je poslednji put da se gruzijski predsednik bira neposredno, navodi Rojters, dodajući da će u budućnosti predsednika birati izborni komitet od 300 poslanika i regionalnih zvaničnika.

Na izborima učestvuje još 22 kandidata, ali su oni, kako navodi agencija, u ogromnom zaostatku u odnosu na troje favorita.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments