Državni sekretar u Ministarstvu za demografiju, mlade, porodicu i socijalnu politiku Marin Strmota, nakon prezentacije ministarke Nade Murganić o novom setu demografskih mera, obratio se okupljenim novinarima, izrazio  nezadovoljstvo onim što je do sada ministarstvo prezentovalo i podneo ostavku.

Strmota se složio sa konstatacijom jedne novinarke koje je predstavila ministarka iste kao i pre tri meseca, dodao da ima nezaposlenu ženu i dvoje dece kod kuće, kao i nezaposlene roditelje i kako te mere neće rešiti ništa.

„Tačno, slažem se sa tobom, a ovo je sjajan folklor. Posle godinu i četiri meseca u vladi kao demograf i mladić mislim da ovo nije dovoljno ozbiljno, a danas sam podneo ostavku kao državni sekretar jer je država izumrla. Ovo je najgora stanje od kad postoji Hrvatska država i pričati ovako neozbiljno o ovome. Kao mladić, kao državljanin Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene žene, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se ovakvim pristupom bilo šta rešiti. Hvala vam puno “, rekao je Strmota i demonstrativno napustio salu.

Ministarka Nada Murganić ostala je zatečena njegovim postupkom, a zatim se vratila pred novinare i rekla da nije znala da će Strmota to učiniti.

„To je nestrpljenje mladog čoveka, naučnika. Statistika nije povoljna, ali ono što svi ističemo jeste da se ovi nepovoljni trendovi nisu pojavili tokom ove vlade. To su tri značajne mere koje su u potpunosti razrađene i donose uspeh. Svi imamo pravo da se razočaramo, ali moramo biti uporni“, rekla je novinarima ministarka Nada Murganić.

Nakon konferencije za novinare ministarka je gostovala u HRT-ovoj emisiji „Tema dana“ i ponovila da ju je ostavka ministra Strmote iznenadila i da joj je iskreno žao, pogotovo jer su njih dvoje na sednici govorili o svim demografskim merama,  koje je on kasnije pred novinarima nazvao ”folklor”.

“Tako da je taj folklor on kreirao, žao mi je što je mladi naučnik koji je imao šansu da uradi sve što je mogao da uradi kroz ministarstvo odustao pod teretom te funkcije. Naučnici imaju puno znanja, ali ponekad je život jedan, a politika umeće mogućeg“, rekao je Murganić.

Na pitanje šta je mislila kada je na samoj konferenciji rekla da je Strmota možda otišao pod pritiscima, Murganić je rekola da je aludirala na konstantne pritiske u javnosti da se u pogledu demografske revitalizacije ne čini dovoljno, sa čime se ona ne slaže.

Izvor: jutarnji

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments