Foto: AFP / STR

Šestoro Afrikanaca ranjeno je u pucnjavi, hicima ispaljenim iz vozila u prolazu, u gradiću Mačerati nadomak Ankone. Jedan ranjeni je životno ugrožen.

Gradonačelnik Mačeratija Romano Karančini rekao je za televiziju Skaj TG24 da su žrtve petorica muškaraca i jedna žena.

Policija je ranije javila da je osumnjičeni napadač uhapšen. Za pucnjavu se sumnjiči 28-godišnji Italijan Luka Traini, do sada neosuđivan.

Osumnjičeni Traini je prošle godine bio kandidat antimigrantske Severne lige na lokalnim izborima u obližnjem gradiću Koridoniji, prenosi novinska agencija ANSA.

Lokalni list “Il Resto di Karlino” objavio je na internetu snimak hapšenja Trainija, na kom on, umotan u državnu zastavu Italije, pokuštava da ode pešice sa mesta gde je nakon napada parkirao automobil.

Italijanski portali dodaju i da je on ‘’salutiro fašističkim pozdravom’’ tokom hapšenja, ali to se na objavljenom snimku ne vidi.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni osudio je napad na afričke imigrante u Mačeratiju i rekao da “mržnja i nasilje neće uspeti da nas podele”.

“Jedna stvar je sigurna, a to je da će se stravični zločini i kriminalno ponašanje suditi i kažnjavati. To je zakon”,  rekao je Đentiloni.

Za sada nema zvaničnih potvrda o motivu napada, ali italijanski mediji ukazuju na to da se on dogodio samo nekoliko dana nakon što je u tom gradiću pronađeno raskomadano telo jedne mlade Italijanke. Glavni osumnjičeni za to ubistvo je jedan immigrant iz Nigerije.

Navode medija potvrdio je i sam gradonačelnik, i priznao da ‘’kratko vreme između ta dva događaja navodi na pomisao da postoji povezanost’’, kao i da su sve žrtve napada crnci.

 

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments