Foto: ABC News

Najmanje je sedmoro ljudi poginulo, a oko 150 je ranjeno u sukobima u indijskom glavnom gradu Nju Delhiju za vreme protesta zbog novog zakona o državljanstvu, saznaje se iz policijskih izvora u utorak. 

Indijski glavni grad bio je poprište protesta protiv zakona koji olakšava put do državljanstva nemuslimanima iz susednih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Novi zakon omogućuje imigrantima hinduistima, Sikhima, budistima, džainistima, hrišćanima i Parsima iz tri susednih većinski muslimanskih zemalja pravo na dodelu državljanstva po ubrzanoj proceduri.

Studenti, organizacije građanskog društva, muslimanska zajednica i opozicione stranke organizuju proteste širom zemlje tražeći povlačenje ili izmenu tog zakona.

Sukobi su izbili između hiljada demonstranata koji su za novi zakon i onih koji su protiv njega. Policija je upotrebila suzavac i dimne bombe, a među poginulima je i jedan policajac.

Napetosti u delovima grada i dalje su visoke, dok su škole ostale zatvorene u nekim područjima. Zatvoreno je i najmanje pet stanica podzemne železnice.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments