Foto: CNN.com

Iran je u subotu objavio kako je ljudskom greškom, srušio ukrajinski avion u kojem je poginulo svih 176 ljudi, nakon što je prethodno odbijao optužbe.

Sjedinjene Države i Kanada, čijih je 57 državljana poginulo u padu aviona, okrivile su Iran za rušenje aviona, a u tim tvrdnjama navodilo se da je do rušenja po svoj prilici došlo slučajno.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif naveo je na Tviteru da je istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boinga 737-800 rezultat “ljudske greške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe”.

U priopćenju iranske vojske, u kojem se objavljuje da je avion pogođen raketom i izražava saučešće porodicama žrtava, navodi se da je avion letio vrlo blizu osetljivom vojnom području koje pripada elitnoj Revolucionarnoj gardi.

Navodi se takođe da će odgovorne strane odgovarati pred pravnom vojnom instancom i preuzeti krivicu.

Iranski predsednik Hasan Rohani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje “duboko” žali što je srušila ukrajinski avion i da se , prema njegovim rečima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva greška”.

“Očekujemo da Iran (…) izvede odgovorne na sud, da plati odštete i vrati tela žrtava”, napisao je predsednik Ikrajine Zelenski na Fejsbuku.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments