foto: youtube.com

Majkrosoft studija o online rizicima i bezbednosti pokazala je da oko 36 odsto odsto ljudi koji su zlostavljani na internetu lično poznaje počinioca kao člana porodice, prijatelja ili poznanika na internetu, navodi se u saopštenju te kompanije povodom obeležavanja Dana bezbednog interneta.

U istraživanju su anketirani  ispitanici starosne dobi od 13 do 74 godina,   a rezultati ankete pokazali su da je 17 odsto zlostavljanih  identifikovalo internet nasilnika  kao člana porodice ili prijatelja, dok je svaki peti ispitanik izjavio da je počinilac bio njihov poznanik.

Korisnicima interneta su u drugom godišnjem istraživanju “Indeksu kulture ponašanja na internetu” postavljana pitanja  u vezi sa  njihovim  iskustvima kada je reč o  20 različitih primera onlajn rizika. Ti rizici se odnose na onlajn ponašanje, reputaciju i uznemiravanje, i narušavanje  seksualnih i ličnih sloboda.

Jedna četvrtina anketiranih izjavila je da je prestupnik bio neko koga su poznavali samo preko interneta, a 37 procenata da je internet nasilnik bio potpuni stranac.

Najistaknutiji onlajn rizici su neželjeni kontakti i različite vrste prevara, navodi se u saopštenju Majkrsofta.

U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kao pozitivan pomak se navodi manji broja ispitanika koji nisu znali gde da potraže pomoć ako dođe do rizika od internet nasilja.

Ovogodišnje istraživanje pokazuje da je 45 procenata ispitanih reklo da zna gde može da nađe pomoć u rešavanju rizika na internetu, što je osam odsto više nego pre godinu dana, dok je 46 procenata izjavilo da je vrlo sigurno u svoju sposobnost da reše pretnje na internetu.

Majkrosoftovo istraživanje rađeno je u 23 zemlje, što je za devet više nego prethodne godine.

autor: Beta/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments