Foto: Environment + Energy Leader

Služba za klimatske promene Kopernikus objavila je juće da je 2020. godina bila izjednačena s prethodno najtoplijom 2016. godinom, što ovu deceniju čini najtoplijom od kad se rade merenja.

Evropa zabeležila svoju najtopliju godinu, 0.4°C topliju od 2019. godine, prethodno najtoplije. Kopernikus takođe izveštava da su koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi nastavile da rastu.

Protekla godina je bila za 0.6°C toplija od standardnog referentnog razdoblja 1981-2010. godine.

Foto: UNEP

Delovi Arktika i severnog Sibira zabeležili su neka od najvećih godišnjih temperaturnih odstupanja od proseka u 2020. godini s odstupanjima od čak 3°C, pa čak i preko 6°C za celu godinu. Zapadni Sibir imao je izuzetno toplu zimu i proleće. Takođe, sezona požara bila je neobično aktivna u ovoj regiji. U polarnom krugu požari su ove godine oslobodili rekordnu količinu ugljen-dioksida. Tokom druge polovine godine, arktički morski led bio je znatno niži od proseka u to doba godine.

-Vanredni klimatski događaji u 2020. godini i podaci Službe za klimatske promene Kopernikus pokazuju nam da nemamo više vremena. Moramo nastupiti kao globalna zajednica, kako bismo osigurali pravedan prelaz u nultu neto budućnost. Biće teško, ali troškovi neaktivnosti su preveliki, zbog čega su obaveze preuzete u evropskom Zelenom sporazumu preko potrebne- ističe Matijas Petške, iz glavne uprava Evropske komisije za odbrambenu industriju i svemir.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments