Foto: HuffPost

Italijani su među stanovnicima zemalja Evropske unije najdugovečniji, pokazuju podaci Eurostata, statističkog biroa Evropske unije, koje prenosi dnevni list namenjen zdravstvenom osoblju “Sanita”.

Za razliku od tendencije u EU, gde u proseku muškarci žive duže od žena, u Italiji su pripadnice nežnijeg pola dugovečnije – muškarci u proseku žive 81, a žene 85 godina.

Generalno, u zemljama EU životni vek se produžava, prosek je 81, 2 godine života, a to zavisi od lokalnih uslove života, ali i od zdravlja planete, kvaliteta vazduha, vode i hrane.

Duži vek ne znači i bolji i kvalitetniji život, jer sa povećanjem prosečne starosti stanovništva, rastu potrebe i izdaci za specijalnim servisnim uslugama, pre svega zdravstvenim i onim koje se tiču čuvanja starih osoba.

U Italiji, statističari prognoziraju da će za koju deceniju biti problem, zbog ostarele populacije, kako napuniti kase penzionog fonda.

Već nekoliko godina Italija je na prvom mestu u svetu po malom natalitetu, na svakih stotinu preminulih rodi se tek 67 beba.

Situaciju popravljaju migrantske porodice koje u proseku imaju više od dvoje dece i makar je to strankama desnog centra teško priznati, radnici koji su poreklom iz drugih zemalja, značajno doprinose punjenju kase drzavnog penzionog fonda, a taj trend ce se nastaviti i rasti.

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mestu po broju stanovnika koji imaju više od stotinu godina, od 8 do 10 ultra stogodišnjaka, na deset hiljada stanovnika.

Jedan od poznatijih je pisac i istoričar, pripadnik slovenačke manjine Boris Pahor, koji je ove godine proslavio, u dobrom zdravlju i pameti, 107. rođendan i doživeo da ga u poznim godinama predsednici dve susedne zemlje, Italije i Slovenije, odlikuju navišim drzavnim priznanjem.

Izvor: Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments