Foto: CNN.com

Kako prenosi BBC, vlasti u toj zemlji su naložile gašenje brzog interneta sve do zatvaranja birališta kako bi se sprečilo moguće širenje “glasina” koje bi mogle izazvati nemire.

Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima u Bangladešu dok građani izlaze na opšte izbore u zemlji u kojoj je predizborna kampanja obeležena nasiljem.

Očekuje se da će aktuelna premijerka Šeik Hasina osvojiti treći mandat za redom. Stranka Liga Avami premijerke Šeik vodi Bangladeš od 2009. godine.

Njena dugogodišnja suparnica, Haleda Zia, završila je u zatvoru zbog optužbi za korupciju ranije ove godine i onemogućeno joj je učestvovanje u izborima, za šta tvrdi da je politički motivisana odluka.

Nekoliko minuta pre otvaranja biračkih mesta, dopisnik BBC-a video je ispunjene glasačke kutije na biralištu u lučkom gradu Čitagongu. Izborni poverenik odbio je da komentariše slučaj. Samo su zastupnici vladajuće stranke bili prisutni u Čitagongu i u nekoliko drugih biračkih centara u drugom po veličini gradu u zemlji.

Više od 100 miliona ljudi ima pravo glasa, ali dosadašnja saopštenja ukazuju na mali odaziv. Izbore osigurava oko 600 hiljada pripadnika snaga sigurnosti.

Bangladeš je većinom muslimanska država s više od 160 miliona stanovnika i suočava se s brojnim problemima, od mogućih razornih klimatskih promena, militantnih islamista, do siromaštva i korupcije.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments