Promoteri tajlandsko ostrvo Koh Tao nazivaju rajem. Zapadnjaci masovno dolaze zbog njegovih živih barova na plaži i kristalno jasnih voda

Ali za neke strance Koh Tao ima zlokobnu reputaciju. Najmanje devet evropskih turista umrlo je ili nestalo od 2014. godine. Britanski mediji su počeli da ga nazivaju Ostrvom smrti.

Sada su tvrdnje 19-godišnje britanske turistkinje da je u junu silovana na Koh Taou ponovo skrenule pažnju javnosti na istoriju ostrva i dovele u putanje način na koji policija istražuje napade na tursite.

Prvobitno je policija demantovala da je do silovanja došlo i uhapsila je desetak osoba zbog toga što su se vesti o tome delile preko Fejsbuka u Kaliforniji.

Policija je prošlog meseca saopštila da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi podržali tvrdnje devojke i slučaj je zatvoren. Dodali su da će se slučaj otvoriti, ako se neki novi dokaz pojavi.

Njihova odluka razbesnela je majku devojke. Ona je optužila policiju za pogrešno vođenje istrage i prikrivanje zločina na ostrvu.

Tajland sa 35 miliona posetilaca prošle godine jedna je od najpopularnijih turističkih desetinacija na vetu. Vlada je vrlo osteljiva na kritiku koja bi mogla ugroziti reputaciju ostrva.

U patrijahalnom društvu neki zvaničnici tvrde da su za silovanja i seksualno uznemiravanje same krive zbog svog provokativnog oblačenja.

Tajlandski premijer Prajaut Lan Ola kritikovao je način oblačenja iponašanja stranih turistkinja ubrzo posle ubistva dvojice Dejvida Milera (24) i Hane Viteridž (23) na Koh Taou 2014. godine. Viteridžova je silovana pre nego što je ubijena. Ministar se kasnije izvinio i rekao da je to bilo samo upozorenje turistkinjama da budu oprezne.

Ali, mnogi i dalje sumnjaju u krivicu dvojice burmanskih radnika U Zav Lina i U VIn Zav Htuna, koji su osuđeni za ubistvo. Migranti su osuđeni na smrt i pored manjkavih dokaza i načina na koji je policija vodila slučaj. Pristalice radnika tvrde da im je smešteno. Među turistima koji su nastradali je i Francuz koji je pronađen obešen 2015. godine sa rukama vezanim iza leđa. Policija je to nazvala samoubistvom. Prošle godine nestala je Ruskinja koja je imala opremu za ronjnje, a policija je zaključila da je reč o davljenju.

Moldavac se udavio u oktobru tokom noćnog plivanja. Policija navodi da nema nikakvih dokaza da je u pitanju zločin.

Koh Tao je dugo imao reputaciju doma organizovanog kriminala i mesta gde policija brani lokalne interese.

Načelnik policije koji je vodio istragu silovanja Suračate Hakparn rekao je Tajmsu da je od ubistva mladića iz Velike Britanije policija rasturila kriminalne organizacije na ostrvu.

Policija i dalje traga za Suzan Bjukenan, urednicom portala koji je izveštavao o smrtima i silovanju.

 

 

Izvor: Srbija Danas/The New York Times

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments