Stranci koji naprave saobraćajni prekršaj u BiH više neće moći preći granicu dok ne plate kaznu. To je jedna od izmena Zakona o prekršajima koje će se 10. septembra naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmena je otklanjanje nedostataka primećenih tokom primene ovog zakona.

Da su izmene potrebne, utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH Mato Jozić.

Između ostalog, u važećem zakonu nije definisano da policija može samostalno uhapsiti osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtev ovlaštene službene osobe. Zbog toga će predloženim rešenjem biti određeno kako”prisiliti” strane državljane da plate kazne i troškove postupka pre nego što napuste BiH.

Izbegavanje kazne

U tom smislu uvešće se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rešenje o prekršaju, zajedno s ličnim ili putnim dokumentom, dostaviti predlog Službi za poslove sa strancima.

Pritom Služba može, na obrazložen predlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbeći krivično gonjenje.

Izvor: Avaz.ba

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments