Jako nevreme sa olujnim vetrom i obilnim padavinama izazvalo je velike probleme u delovima austrijske pokrajine Koruška i Tirol, kao i u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj…

U mestu Lavamind jutros su se čule sirene za uzbunu.

U Rozegu se tokom noći Drava izlila preko svog korita, a prptok vode je bio 1.000 kubnih metara po sekundi, zbog čega su se izlile i reke Gail i Mel.

Takođe i više odrona izazvalo je probleme kako u železničkom, tako i drumskom saobraćaju. Region Lezahtal između istočnog Tirola i Koruške je odsečen od ostatka zemlje. Nadležne vlasti u ovom delu Austrije pozvale su građane da zbog oluje ne izlaze iz kuća bez preke potrebe.

Jaka kiša i olujni vetar stvorili su noćas probleme u Soveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas poslepodne duž reke Drave, upozorava slovenačka agencija STA.

Nevreme u Italiji odnelo pet života

U šest regiona u Italiji proglašen je crveni meteoalarm zbog vetrova i obilnih kiša, a najugroženiji su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco, gde jačina vetra dostiže 100 kilometara na sat.

U mestu Teračina nedaleko od Rima jedna osoba je poginula a druga zadobila teške povrede kada je drvo palo na automobil u pokretu, dok je jedan mladić izgubio život u gradu San Nikola la Strada, nedaleko od Napulja, kada je na njega pao bor dok je prolazio.

U Savoni je na putu za bolnicu preminula žena koju je teško povredio predmet koji je nosio vetar.

Jaki udari vetra i talasi do čak sedam metara pogodili su Jadransku obalu

Zbog nevremena i olujnog juga na jadranskoj obali, u Splitu su prekinute katamaranske linije koje saobraćaju između tog grada i ostrva Vis, Hvar, Šolta, Brač, Korčula, Lastovo, a na otvorenom moru talasi su dostizali sedam metara visine.

Udari vetra dostizali su sinoć 50 do 60 kilometara na sat, prenosi Hina.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je zbog nevremena splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna da pomaže civilnim brodovima.

Izvor: Tanjug/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments