JAPAN: Odobren eksperiment s ljudskim i životinjskim embrionima

       
Foto: Laboratory Equipment

Hiromitsu Nakauči, biolog specijalizovan za matične ćelije, ovaj trenutak je čekao više od decenije. 

Istraživač je dobio odobrenje vlade spremne da sprovede jednu od trenutno najkontroverzniji naučnih studija: eksperimenti na ljudsko-životinjskim embrionima.

Početkom ove godine država je zakonski dozvolila ne samo presađivanje hibridnih embriona u surogat životinje, već i dovođenje u upotrebu, prenosi Sajens Alrt.

Eksperimenti će započeti ubrizgavanjem ljudskih pluripotentnih matičnih ćelija u embrione pacova i miševa, koji će biti genetski manipulisani tako da mogu stvoriti gušteraču.

Cilj je da embrion glodara pomoću ljudskih ćelija sam izgradi gušteraču, a dve godine tim planira da promatra kako se glodari razvijaju i rastu, pažljivo nadzirući njihove organe i mozak u tom procesu. Tek tada će istraživači tražiti odobrenje da isto učine sa svinjama.

Nakauči i njegov tim pokušavaju da usmere tretman samo na gušteraču, ali ako otkriju da je više od 30 posto mozga glodara ljudski, obustaviće eksperiment. To je deo vladinih uslova kako bi se sprečilo nastajanje tzv. “humanizovane” životinje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments