Foto: The Economist

Jutros se začulo odzvanjanje velikog zvona u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.

U tom bombardovanju je ubijeno 140.000 ljudi, a uprkos epidemiji koronavirusa gradske vlasti su, uz stroge mere opreza, odlučile da održe komemoraciju.

“Usledilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih pretnji”, poručio je gradonačelnik Kazumi Matsui.

“Šestog avgusta 1945. godina jedna atomska bomba uništila je naš grad. Tada se govorilo da ovde ništa neće rasti u narednih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira”, zaključio je Matsui.

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta, otvorivši put završetku Drugog svetskog rata.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments