Jedan turista umro, 12 u bolnici zbog pokvarenih sardina

Foto: Pexels

Jedna osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordou u Francuskoj, nakon što su pojeli pokvarene sardine u restoranu.

Došlo je do pojave botulizma, ozbiljne neurološke bolesti koju uzrokuje konzumiranje hrane koja nije bila pravilno čuvana, piše Gardijan.
Dvanaest ljudi još je na lečenju, od kojih se pet nalazi na respiratoru. Radi se o američkim, irskim i kanadskim turistima.
Svi oni jeli su u vinskom baru “Tchin Tchin” između 4. i 10. septembra, kada je u Bordou, poznatom po vinu i hrani, obično veliki broj turista. Svi su jeli sardine koje je vlasnik restorana spremio u tegle.
Botulizam je smrtonosan u pet do deset odsto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilisana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko nedelja, a najneposrednija opasnost proizlazi ako zahvati disajne mišiće.
Index.hr

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti