Kanadski premijer u središtu velikog skandala

       
Foto: Rojters

Kanadski premijer, Džastin Trudo, našao se usred korupcijskog skandala koji bi mogao da zapečati njegovu političku sudbinu.

Samo nekoliko meseci pre izbora, pojavile su se prilično teške optužbe da je Trudo koristio svoj položaj i svoje savetnike da bi napravio pritisak na pravosuđe i sprečio proces protiv jedne velike privatne kanadske kompanije.

Kompanija SNCLavalin sa sedištem u Montrealu pre nekog vremena optužena je kako je u periodu od 2001. do 2011. isplatila 48 miliona dolara mita porodici Moamera Gadafija kako bi sebi osigurala prilično unosne poslove u Libiji dok je tom zemljom još uvek Gadafi vladao. Ako se dokaže da je to istina, SNC-Lavalin, ne samo da će morati da plati kaznu već će i na deset godina biti zabranjeno učestvovanje na federalnim projektima u Kanadi.

Kako bi to izbegla, uprava kompanije već neko vreme lobira da im se omogući poseban status kojim bi kaznu platili, ali bez ikakvih ograničenja za učestvovanje na budućim projektima u Kanadi.

Kancelarija premijera Kanade naterala je javnu tužiteljku, Džodi Vilson- Rejbud da odbaci istragu protiv privatne kompanije koja je davala mito Moameru Gadafiju. Tužiteljka je podnela ostavku, rekavši da u takvoj atmosferi ne može da obavlja svoju dužnost.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Dr Miggyy

Firma SCN Lavalin je izgradila u RTB Boru novu fleš peć za topljenje koncentrta bakra i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Postrojenje je pušteno u pogon 2015. godine sa mnogo peripetija i nedostataka. RTB BOR JE OPLJAČKAN DEBELO! Počinje da se odmotava klupko o kriminalnim radnjama i sužava se prostor oko Spaskovskog u vezi gradnje fleš peći i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor, a ne nove topionice kako se lažno zamajava građanstvo. Predsednik i ministri bi trebao da znaju i da ih lagao čelnik RTB Bor, Blagoje Spaskovski, da je izgrađena nova topionica bakra, što je nonsens i beskurpulozna… Učitaj još »