Foto: Pexels

Više od 1.200 restorana u Kanadi udružilo se u pozivu vladi na snažnije i dugoročne ekonomske programe tokom pandemije Kovida-19, uključujući subvencije zarada i olakšice za zakup, upozoravajući da bi tri od pet kanadskih restorana ove jeseni moglo da bude trajno zatvoreno.

Restorani i barovi, među prvima su osetili strmoglavi pad prihoda u prvom talasu zatvaranja zbog pandemije, a glavne ulice gradova širom Kanade pune su zatvornih restorana sa natpisima “Za iznajmljivanje”.

Kanadska privredna komora već je upozorila da bi do 60 odsto restorana moglo bankrotirati ove jeseni, piše Glob end mejl.

Sektori koji se oslanjaju na okupljanja ljudi, mesecima upozoravaju na predstojeći kolaps zbog ograničenja izazvanih pandemijom, a poslovne grupe sve više i više podižu svoj glas.

Kanadska vlada je nagovestila da će iskoristiti priliku da sa hitne pomoći pređe na dugoročni oporavak.

Kanadska subvencija za zarade u početku pokrivala je 75 posto plata zaposlenih, ako je preduzeće pretrpelo pad prihoda od 30 odsto zbog pandemije.

Otava je najavila promene koje nude prilagođenu podršku preduzećima na osnovu veličine gubitka prihoda. U međuvremenu, program je podržavao sve manje kanadskih radnika u svakom sledećem periodu prijavljivanja od juna.

Savezno-provincijski program olakšavanja zakupnine poslovnog prostora postao je jedna od najviše kritikovanih mera podrške za vreme pandemije.

Kanadski program pomoći u komercijalnim zakupima pruža vlasnicima malih preduzeća beskamatne zajmove u vrednosti od 50 odsto zakupnine, pod uslovom da zakupac plati četvrtinu, a vlasnik podmiri ostatak.

Ali mala preduzeća širom zemlje upozorila su da im program ne odgovara, jer zahteva da se vlasnici prostora prijave za ovu subvenciju, tako da se mnogi zakupci osećaju bespomoćno.

Privredna komora Kanade smatra da 29 odsto ugostiteljskih preduzeća uopšte ne može da posluje u uslovima fizičkog distanciranja , a 31 odsto bi preživelo samo tri meseca u takvim uslovima i propalo, bez dovoljnih mera podrške u obliku subvencija.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments