Tvrdnje kineskog naučnika He Jiankuija da je radio na promeni DNK strukture nedavno rođenih bliznakinja izazvale su ogorčenje naučne javnosti, prenosi BBC.

Profesor Jiankui kazao je da je genetsku strukturu dve devojčice koje su rođene pre nekoliko sedmica promenio dok su još bile embrioni kako bi sprečio zarazu virusom HIV-a tokom kasnijeg života.

Njegove tvrdnje, koje je zabeležio Associated Press, nisu naučno potvrđene i izazvale su bes drugih naučnika koji su njegove izjave nazvali monstruoznim. Bilo kakve intervencije u genetskom materijalu tokom postupka vantelesne oplodnje smatraju se nelegalnim u većini država širom sveta.

Naime, uređivanje gena potencijalno bi moglo pomoći u izbegavanju određenih bolesti promenom genetskih kodova u embrionu. Međutim, stručnjaci se brinu da će promene u genima većeg broja embriona, a ne samo u pojedinačnim slučajevima, dovesti u budućnosti do radikalnih promena u genetskoj strukturi stanovništva, a samim tim bi bilo vrlo teško suzbijati i eventualna oboljenja.

No, He Jiankui, koji je školovanje završio na uglednom Stanfordu u SAD-u, kaže da je koristio alate za uređivanje gena kako bi napravio dve identične bliznakinje Lulu i Nanu. On tvrdi da je eliminisao gen koji se zove CCR5 kako bi devojčice tokom života stvorile otpornost na virus HIV-a ako bi ikad došle u kontakt s njim.

Takođe, ističe da intenzivno radi i na promeni genetske strukture dece začete vantelesnim putem, koja ne bi bolovala od hroničnih oboljenja čime bi, kako navodi, znatno unapredio opštu zdravstvenu sliku.

“Razumem da je moj rad kontroverzan, ali verujem da je mnogim porodicama potrebna ova tehnologija i spreman sam da se borim za njih”, kazao je dr. Juankui.

 

Izvor: Klix.ba

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments