Kiše tokom arktičke zime ubrzavaju otapanje leda

       

Novo istraživanje pokazalo je da sve učestalije kiše na Grenlandu ubrzavaju otapanje leda, a naučnici kažu da su iznenađeni što kiša pada i tokom duge arktičke zime, piše BBC.

Naučnici pozorno posmatraju masivnu grenlandsku ledenu ploču koja sadrži ogromnu količinu zamrznute vode. U slučaju otapanja tolike količine zamrznute vode, nivo mora povećao bi se za sedam metara što bi ugrozilo populaciju koja živi u priobalnim područjima širom svijeta.

Naučnici su proučavali satelitske snimke ledenog pokrivača na kojima se vide područja gde je počelo otapanje i te snimke su kombinovali s podacima koje su prikupili sa 20 automatskih meteoroloških stanica koje su zabeležile kada je došlo do kiše. Analiza je, u više od 300 slučajeva između 1979. i 2012. godine, pokazala da su kiše izazvale topljenje leda.

Većina kiša padala je tokom leta kada je temperatura zrka bila iznad nule. Međutim, kiše su sve učestalije i tokom zimskih meseci kada su temperature vazduha trebale biti ispod nule.

Marilena Oltmans iz istraživačkog centra GEOMAR u Nemačkoj koja je vodila ovu studiju rekla je za BBC da su naučnici iznenađeni pojavom kiše tokom zime.

“To ima smisla jer vidimo dotok toplog zraka sa juga, ali je i dalje iznenađujuće kada to povežete sa kišnim padavinama”, rekla je Oltmans.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments