Koji grad je najbolji za život deveti put zaredom?

       

U konkurenciji 231. svetskog grada,Beč je deveti put zaredom najbolji grad na svetu kada je reč o kvalitetu života, rezultati su studije globalne konsultantske kompanije “Merser”.

Beograd je poboljšao svoj rezultat za 18,3 odsto, ali je to i dalje skromno 139. mesto.

”Uz sve pogodnosti koje uživaju stanovnici Beča, on vam nudi idealnu mešavinu imperijalističke tradicije i veoma moderne arhitekture. Kulturnih dešavanja u ovom gradu ima u izobilju, dok znamenitosti, spomenika i kulturne baštine ima na svakom koraku. Njegovi simpatični kafei, vinski podrumi i karakteristični šarm će vas od prvog dana omađijati”, stoji u obrazloženju nagrade.

Grupa Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih činilaca poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda…, na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promena u odnosu na prošlogodišnju lestvicu.

Drugo mesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće Oklandu na Novom Zelandu. Slede Minhen, Vankuver, Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksembourg, Otava i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je definitivno London koji je zauzeo 41. mesto, što znači da je pao za mesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao sa 38. na 39. mesto.

Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope:

  • Beograd je 139. s poboljšanjem ukupnog rezultatom od 18,3 odsto
  • Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 odsto
  • Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto
  • Ljubljana je zauzela 75. mesto

 

Izvor: Srbija Danas/Adriana Karan

 

Komentari: