Količina otpada u svetu u narednih trideset godina porašće za 70 odsto

       

Količina svetskog otpada mogla bi da se poveća za neverovatnih 70 procenata do 2050. godine, objavila je Svetska banka.

Uzrok tome jeste porast stanovništva, a prema procenama Južna Azija i region podsaharska Afrika ima će najveći porast smeća.

Države bi mogle da ostvare ekonomsku i ekološku korist s boljim prikupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi se u izveštaju Svetske banke, koja je izračunala da se, umesto toga, trećina svetskog otpada baca van deponija – na otvorenom, bez tretmana, prenosi “Tomson Rojters”.

“Zaista moramo da obratimo pažnju na Južnu Aziju i podsaharsku Afriku, jer će se do 2050. godine otpad u Južnoj Aziji udvostručiti, a u subaharskoj Africi utrostručiti”, kaže Silpa Kaza, specijalista za urbanistički razvoj u Svetskoj banci i glavni autor izveštaja.

“Ako ne preduzmemo bilo kakvu akciju, to bi moglo da ima prilično velike posledice na zdravlje, produktivnost, životnu sredinu, životne namirnice”, rekla je ona u telefonskoj izjavi iz Belorusije za fondaciju “Tomson Rojters”.

Rast otpada će nadmašiti rast stanovništva, i dostići će 3,4 milijarde tona do 2050. godine u odnosu na oko 2,0 milijarde tona iz 2016., navodi se u izveštaju.

Države sa visokim dohotkom proizvode trećinu svetskog otpada uprkos tome što imaju samo 16 procenata svetskog stanovništva, dok četvrtina smeća dolazi iz regiona Istočne Azije i Pacifika.

Mada više od trećine otpada u svetu završava na deponijama, preko 90 odsto smeća se izbacuje na otvorenom u zemljama sa nižim prihodima koje često nemaju adekvatne kapacitete za odlaganje i tretman, piše u izveštaju.

Ubrzano gomilanje otpada takođe može uticati na klimatske promene, imajući u vidu da uz aktuelni nivo reciklaže trenutne količine smeća generišu oko 5,0 procenata emisije ugljenika.

Veće koršćenje reciklaže, sečenje plastike i otpadaka hrane može pomoći u smanjenju otpada, navodi se u izveštaju i dodaje da brojnim zemljama s niskim prihodima nedostaju zakoni koji se bave otpadom.

Plastične mase, koje hiljadama godina zagađuju vodene tokove i ekosisteme, čine 12 procenata ukupnog otpada, upozorava Svetska banka.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments