Foto: finisterra.ca

Škole sambe u Rio de Žaneiru odlučile su da odlože čuveni Karneval koji je trebalo da se održi u februaru 2021. godine, zbog pandemije korona virusa.

Škola Liesa nije saopštila novi datum festivala, ali je navela da to zavisi od vakcine, prenosi Rojters.

“Veoma je teško imati karneval bez vakcine. Nema šanse da se karneval održi i nebezbednim uslovima” izjavio je predsednik Liese Žorge Kastanjeira i dodao da bi karneval mogao da bude odložen najviše do januara 2022. godine, kako ne bi poremetio naredni karneval.

Trinaest brazilskih škola sambe tokom karnevala paradiraju na Sambodromu pred oko 90.000 stanovnika Ria, ali i mnogobrojnim turistima iz celog sveta, a datum održavanja menja se svake godine u zavisnosti od rimokatoličkog perioda velikog posta.

Gradska skupština Rio de Žaneira trebalo bi da donese odluku o uličnim žurkama koje se obično održavaju tokom karnevala, prenosi AP.

Prvi slučaj korona virusa u Brazilu zabeležen je 26. februara, dan nakon završetka karnevala.

Skoro sve škole sambe povezane su sa radničkom zajednicom, a pre nego što su škole počele da se takmiče 30-ih godina prošlog veka, karneval se održavao na ulicama, da bi 80-ih godina prešao na Sambodrom.

Poslednji put karneval je bio odložen za dva meseca 1912. godine zbog smrti tadašnjeg ministra spoljnih poslova i od tada održavanje svečanosti nije sprečio ni Drugi svetski rat.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments