Kralj ukinuo kraljevski status za petoro unučadi

       

Švedski kralj Karl Gustav smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreskih obveznika.

On je doneo odluku da ukine status kraljveskog visočanstva za petoro svojih unuka.

Kako je saopšteno, kraljevi unuci će zadržati titule princ ili princeza i vojvoda ili vojvotkinja, ali neće obavljati kraljevske dužnosti, prenosi CNN.

BBC navodi da ova odluka znači da unuci Karla Gustava, starosti od jedne do pet godina, više neće primati godišnji “džeparac”, apanažu koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta. Odluka se ne odnosi na dvoje dece švedske prestolonaslednice, princeze Viktorije, na princezu Estelu i njenog mladjeg brata, princa Oskara.

Roditelji petoro dece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija, kao i princeza Madlen i njen suprug Kristofer O’Nil, pozdravili su kraljevu odluku na društvenim mrežama.

Princeza Madlen napisala je na Instagramu da ova promena “daje priliku deci da oblikuju sopstvene živote kao privatne osobe”.

Njen brat, princ Karl Filip, napisao je na toj društvenoj mreži da njegova deca sada imaju mogućnost “slobodnijih izbora u životu”.

Švedska kraljevska porodica postala je 1980. godine prva koja je promenila pravila nasledjivanja, tako da je naslednik trona prvorodjeno dete, bez obzira na pol.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments